Ana içeriğe atla

Kpss Taban Puan Tahmin Uygulaması

       KPSS TABAN PUAN TAHMİNİ


       Milyonlarca memur adayının sabırsızlıkla beklediği B grubu 2015/2 ataması yaklaştı. Resmi bir açıklama yapılmadan alınacak aday sayısını ve taban puanı tahmin etmek elbette kolay değil, belki daha önceki atamaları analiz ederek bir çıkarım yapmak mümkün olabilir. Burada bahsedeceğim konu açıklanacak atama sayıları değil ancak; Konuya eleştirisel bir bakış açısıyla yaklaşırsak, Hukuk devletinin gereği olarak, alınacak memur sayısı, bütçe kanunun ardından şeffaf bir şekilde ortada olmalıydı diye düşünüyorum. Eleştirileri başka bir yazıya ayırıyor ve konuya geçiyorum.
         Memur adayları için hazırladığım Excel formatında küçük bir uygulama yardımıyla daha önceki 2014/2 ve 2015/1 sayılı Kpss yerleştirme verilerini kullanarak 2015/2 atamasında taban puanları yüksek doğruluk oranıyla ölçmek mümkün. Henüz 2015/2 atamasının kadro sayısı açıklanmadığı için bu dönemdeki kadro sayısının 2014/2 dönemiyle aynı olacağını düşünmek mantıklı olacaktır (ya da kendi tahmininizi yazabilirsiniz). Bu dönemde açılacak kadro sayısını manuel girebiliyorsunuz, taban puanın sizin puanınıza düşmesi için kaç kişilik kadro açılması gerektiğini görme şansına da sahipsiniz.
         Peki hesaplama nasıl yapıldı? Uygulama da Excell’in tahmin formülünü kullandık, Kobilerin tahmini maliyet ve satış grafiği oluşturmada kullandıkları gerçekten harika bir tahmin formülüdür. Uygulama, önceki kadro sayısını ve taban puanlarını analiz ediyor ve bu sene açılacak kadro sayısına göre taban puanını hesaplıyor. Elimizde veri olarak kullanabileceğimiz sadece 2 atama olması sapma payını arttırdı ancak 3001 ve 3163 için geçen senenin verileri ile denedim ve gerçeğe yakın sonuçlar aldım.
         Biz nasıl hesaplayacağız? Aslında oldukça basit sadece sarı ve mavi hücreleri dolduruyoruz,
1 numaralı sarı hücreye sizin bölümünüzden, ortak alımlar da dahil 2014/2 döneminde kadroya yerleşen aday sayısını,  
2 numaralı sarı hücreye, 2014/2 döneminde sizin kodunuza ait taban puanını (ortak alımlar da dahil)
3 numaralı sarı hücreye sizin bölümünüzden, ortak alımlar da dahil 2015/1 döneminde kadroya yerleşen aday sayısını,  
4 numaralı sarı hücreye, 2015/1 döneminde sizin kodunuza ait taban puanını (ortak alımlar da dahil) yazıyoruz. Taban puanları ve yerleşen aday sayısını internette kpss tercih robotu yazarak bulabilirsiniz.
5 numaralı mavi hücreye ise bu sene sizin kodunuz ve ortak kodlar için açılacak kadro sayısını yazdığınızda yeşil hücrede döndürülen sonuç, bölümünüzün tahmini taban puanı olacaktır.
Kpss 2015/2 dönemi için 3001 ve 3163 kodu taban puan tahmini
          Yukarıda 3001 ve 3163 kodu için 2014/2 ve 2015/1 atamalarının gerçek verileri yazdık. 2015/2 döneminin kadro sayısının 2014/2 kadar olacağını varsaydık. 3001 için tahmini taban puan 89,11, İşletme yönetimi için 85,36 çıktı.

Bilgisayarında Excell yüklü olmayan arkadaşlar indirdikleri dosyayı Google Drive e yükleyerek üzerinde işlem yapabilirler.

Dosyayı indirmek için tıklayınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekonomi Sözlüğü, Nedir, Ne Demektir?

  Ekonomi ve İktisat Sözlüğü Açık piyasa işlemleri (APİ) nedir: Merkez Bankasının tarafından para politikasının bir aracı olarak piyasadaki hazine kâğıtları veya diğer kâğıtların alınıp satması işlemine verilen addır. MB bu yolla para arzını daraltıp genişleterek para politikası uygulayabilir. Arz nedir: Ekonomide bir mal ve hizmetin üretildiğinde veya sonradan satılmak amacıyla üretilmesi eylemine verilen addır. Beklenen enflasyon oranı nedir: Kamuoyunun geleceğe ilişkin olarak beklediği enflasyon oranıdır. Anketlerle aracılığıyla belirlenir. Borçlanma nedir: Bütçe açığının veya bir yatırım ihtiyacının eksik kalan finansman bölümünün ya da herhangi bir ihtiyacın karşılanması için kamunun ya da özel sektörün geçici olarak başka kaynaklardan aldığı parasal destektir Bütçe nedir: Belirli bir dönem için elde edilecek gelirlerle yapılması planlanan giderleri gösteren bir tahmin cetvelidir. Kamu kurumları, özel sektör ve hatta devletl

10.) 19.yy Öncesi, Ekonomide Etkili Olan Yaklaşımlar - Ekonomi Hesaplanabilir

Ekonomi Hesaplanabilirdir. Ülke Se rvetinin Ölçümü Gayri Safi Milli Hasıla ÖZET: Önemli Düşünürler: William Petty ÖNCE: 1620: İngiliz bilimadamı Francis Bacon bilime, verilerin toplanmasına dayalı yeni bir yaklaşım getirir. SONRA : 1696: İngiliz istatistikçi Gregory King, İngiltere nüfusuna yönelik büyük istatistiksel bir çalışma yapar. 1930: Avustralyalı ekonomis Colin Clark gayri safi mili hasıla GSMH fikrini geliştirir. 1934: Rus asıllı ABD ‘li ekonomist Simon Kuznets modern milli hasıla muhasebe yöntemini geliştirir. 1950: İngiliz ekonomist Richard Stone, dengeli, çift giriş mantığına dayalı ulusal muhasebe yöntemini geliştirir.        Yaşadığımız çağda ekonomi ve finansın hesaplanabileceğini istatistikler ve değişkenler hesaba katılarak ekonomik öngörülerde bulunulabileceğini biliyoruz. Ancak ekonominin hesaplanabilir olduğu düşüncesi her zaman yaygın değildi. Ekonomiyi ölçme fikrinin teme

Excel Sayfasında Kısayol Oluşturma

Excel Kısayol Oluşturma Excel ‘i kullanan herkezin, amacına göre değişiklik gösterse de sık olarak kullandığı bazı özellikler vardır. Örneğin kaydet tuşunu hepimiz kullanırız bu nedenle excel çalışma sayfasının sol en üst köşesinde sabit olarak kısayol eklidir. Excel ‘i geniş özellikleriyle kullanan birisi, farklı sekmeler altında bulunan kısayolları tek bir sekme altında toplayarak zamandan kazanmak isteyebilir. Bu konumuzda, excel çalışma sayfası üzerinde kısayol nasıl oluşturulur, buna değineceğiz. Excel ‘de iki farklı alanda kısayol oluşturabiliriz.      Alan File (Dosya),   Home (Giriş ), sekmelerinin bulunduğu alandır.       Alan ise sekmelerin üzerinde olan excel simgesinin yanında kaydet, geri  al,  ileri al, kısayollarının göründüğü alandır. Excel ‘e kısayol nasıl eklenir? Sekme alanına (1. alan) kısayol eklemek için; File (Dosya)> Options (Seçenekler) > Costumize Ribbon adımlarını izleyebilirsiniz.  Şekil 2 de sağ tarafta görülen alanda New T