Ana içeriğe atla

Excel Ekle (Insert) Sekmesi Kullanımı ve Özellikleri

EKLE SEKMESİ

 
Ekle sekmesi seçildiğinde 5 tane grubun ekrana geleceğini söylemiştik bizim için gerekli olanları anlatmaya çalışacağız. Bunlar; Tablolar, Çizimler, Grafikler, Bağlantılar ve Metin gruplarıdır.

Tablo Ekleme

Excel de tablo eklemek için Ekle sekmesinde tablo sekmesi sırasıyla seçilir.
 

Tablo sekmesi seçildikten sonra karşımıza tablo oluştur adında bir pencere açılır.
Bu açılan pencere de tablonuzun yeri nerede bölümü hücre numarası ile ifade edilmektedir. Mouse ile taranan satırlar veya sütunlar otomatik olarak yazılmaktadır. Başka bir yol ise kişi tarafından hücre numaraları girilebilir. Tamam, düğmesi seçildiğinde ise o bilgilere göre tablomuz oluşur.

Bunu bir örnekle açıklayalım: Bir bölüm listesi oluşturalım ve o listeye tablo uygulayalım.
Listenin İlk Hali                           Listenin Son Hali
Tablomuzun tasarımını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Resim Ekleme

Excel de çalışma sayfamıza resim eklemek isteyebiliriz. Bu olayı gerçekleştirmek için şöyle bir sıra izlemeliyiz. Ekle-Resim sekmelerini seçeriz. Burada resim ekle adında bir pencere açılır. Açılan pencereden resmin konumunu seçer, Ekle sekmemize tıkladığımız takdirde resmimiz çalışma sayfamıza eklenmiş olacaktır.
 

 Küçük Resim Ekleme

 Çalışma sayfamıza küçük resim eklemek istediğimizde Ekle sekmesinin altında “küçük resim” seçilir. Sayfanın sağ tarafında küçük resim adlı pencere açılır. Arama bölümüne istediğimiz resimin ismi girildiğinde kütüphane de o isim ile ilgili olan resimler gelir. Bu resimlerden istediğimiz birine çift tıklayarak sayfamıza ekleyebiliriz.
 

 Şekiller Ekleme

Çalışmalarımızda çoğu zaman şekilleri kullanarak görselleştirmeye çalışmaktayız. Şekiller bize çeşitli yönlerde kolaylık sağlar. Şimdi bu şekilleri eklemek için Öncelikle Ekme sekmesi altındaki şekiller sekmesini tıklarız ve karşımıza çeşitli şekiller çıkacaktır, Bu şekillerden hangisini seçersek çalışma sayfamıza öyle bir şekil çizebiliriz. Aşağıdaki resimde biz sayfamıza yıldız çizelim. 

Smart Art Ekleme

Bu özellik bize kolaylıklar sağlamaktadır. Çeşitli grafikler aracılığıyla kendi grafiklerimizi oluşturabiliriz.  Ekle  –  Smart  Art  sekmesinden  Smart  Art  grafik penceresi  açılır.  Buradan özelliklerine göre grafik seçerek tamam olarak işaretleriz. Eklenen grafik üzerinde isteğimize göre değişiklikler yapabiliriz.

 Grafik Ekleme

Grafik  verilerin  görsel  şekillerle  ifade  edilmesidir.  Mali  istatistikler,  satış  bilgileri,  ücret dilimleri gibi sayısal bilgileri çeşitli çizim ve grafiklerle daha anlaşılır hale getirip ön plana çıkarmak mümkündür. Excel de grafik eklemeyi öğrenmeden önce grafik türlerine bir göz atalım
Grafik Türleri
1)   Sütun Grafik Tipi: Verilerin  karşılaştırılmasını  sağlar. Belli bir zaman aralığındaki değişiklikleri gösterir. Sütun grafikler, belli bir seri verinin özellikle zamana bağlı değişiklileri göstermek için kullanılır. Yani karşılaştırmanın en kolay yapıldığı grafik türüdür. Kategoriler yatay, değerler ise dikey olarak düzenlenirler.
2)     Çubuk  Grafik  Tipi:Tek  tek  öğelerin  birbirlerine  göre  karşılaştırmasını  yapmak  için kullanılır. Sütun grafiğin yatayıdır. Analiz zamanını azaltmak için kategoriler dikey, değerler yatay olarak verilmiştir.
3) Çizgi Grafik Tipi:Verilerin oluşumunu ve hareketini çizgiler halinde gösterir. Daha çok zaman akışı ve değişimin oranı gibi durumları göstermek için kullanılırlar. Beli aralıklarda yada belli zamanlardaki değişikliği gösterir. Örneğin bir hisse senedinin veya döviz kurunun seyrini en iyi açıklarlar. Çizgi grafikte veri serileri yatay çizgilerle ifade edilirler.
4) Pasta Grafik Tipi:Bu grafik tüm öğelerin toplamı içindeki tek tek öğelerin birbirlerine oranlarını göstermek için kullanılır. Pasta grafiğinde her seferinde tek bir veri serisini gösterdiğinden özellikle bir öğeyi vurgulamak istendiğinde çok işe yarar. Örneğin seçimlerde partilerin aldığı oylar en iyi bu grafikte gösterilir. Daha kapsamlı bilgi için Office’nin yardım kısmından yararlanabiliriz.

Grafik Oluşturma

Grafik oluşturmadan önce 2 noktaya dikkat edilmelidir. Birincisi;; Hangi tür verileri grafik oluşturacağımızı tespit edip ona uygun grafik türü seçmeliyiz. Çünkü her grafik her veriye uygun olmayabilir. İkincisi ise grafiğe dökeceğimiz bilgilerin seçilmesidir.
Şimdi uygulamalı olarak grafik eklemeyi öğrenelim.

1- Grafiği eklemeden önce hangi tür grafik kullanacağımızı belirleyelim biz kilo-boy ilişkisini gösterebilmek için sütun grafiği oluşturacağız. Çünkü öğeleri karşılaştırmak için çoğunlukla sütun grafikler kullanılmaktadır.

2-   Grafiği eklemek için öncelikle verilerimizi seçelim
3-   Verilerimizi seçtikten sonra ekle sekmesini açıyoruz.
4-   Ekle sekmesinden grafik çeşitleri görünmektedir buradan işlemimize uygun olanını seçeceğiz biz daha önceden söylediğimiz gibi sütun grafiğini seçeceğiz. Sütunu tıkladıktan sonra, aralarından seçim yapabileceğimiz bir dizi sütun grafik türü görmekteyiz. Biz 2-B Sütun listesindeki ilk sütun grafiği olan Kümelenmiş Sütunu seçiyoruz. İşaretçiyi grafik türlerinden birini üzerinde beklettiğimizde, Ekran İpucunda grafik türünün adı gösterilmektedir. Ekran İpucunda ayrıca grafik türünün açıklaması ve her birinin ne zaman kullanılacağına ilişkin bilgi de bulmaktadır.
5-   İşlemlerimizi sırası ile gerçekleştirdikten sonra şekilde de gördüğümüz gibi basit bir grafik çizmiş olduk. Grafiğini oluşturduğumuz verilerin mavi bir çerçeveye alındığına dikkat edelim. Bu çerçevedeki herhangi bir bilgiyi değiştirmemiz grafiğimizin de aynı anda otomatik değişmesini sağlamaktadır.
 
 6-   Oluşturduğumuz   grafikte   herhangi   bir   değişiklik   yapmak   istiyorsak   dışındaki çerçeveye tıklayalım.
7- Penceremizin en üstünde grafik araçları adında yeni bir bölümün oluştuğunu görmekteyiz  buradan özellikle  TASARIM  kısmını  kullanarak  grafiğimizi düzenleyebiliriz. Buradan grafik türümüzü değiştirebilir, grafik stillerimizi ayarlayabiliriz.
8-   Tasarım sekmesinde bulunan “Grafik Düzenleri” bölgesindeki seçenekleri kullanarak değişik grafik gösterimleri seçilebilmektedir. Ayrıca “Grafik Stilleri” bölgesini kullanarak da grafik şeklimiz için değişik stiller kullanabiliriz.
9-   BİÇİM menüsünde ise grafikteki değerlerin yazı, font kısımlarını veya grafiği genel çerçevesini rengiyle beraber değiştirilebilir.

10- Verilerimize bağlı olarak grafiğe başlık ekleyebiliriz. Grafiğe başlık eklemek için;;
•    Başlık eklemek istediğiniz grafiğinizin üzerine tıklayın
•    Ekranın üst tarafında bulunan Grafik Araçları ifadesine tıklayın ve Düzen komutunu seçin
•    Etiketler grubundan Grafik Başlığı ifadesinin üzerine tıklayın.
•    Açılan menüden Grafiğin Üstünde ifadesini seçin.

 Dikkat Edelim!!!
Grafik oluştururken dikkat edeceğimiz noktalar:
  Hangi tür verileri grafik oluşturacağımızı tespit edip ona uygun grafik türü seçmeliyiz.
  Grafik  oluşturacağımız  bilgileri  seçmeliyiz.  Hangi  verileri  seçersek  onun  grafiği
oluşturulur.
  Grafik oluşturacağımız veriler arasında satır ve sütunlar boş olmamalıdır. Aksi halde grafik oluşturulamaz.
  Grafiğe başlık ekledikten sonra başlığı değiştirmek için grafiğin başlığına çift tıklayarak
istediğimiz gibi değiştirebiliriz.

 UYGULAMA

Yukarıda bahsettiğimiz grafik türlerine örnek verelim.

1.Sütun Grafiği
İş yerimizin bir yıllık gelir gider tablosunu oluşturarak yıllık harcamalarını gösteren bir grafik çizdirelim. Grafik oluşturma işlemini aşamalı olarak gerçekleştirmeliyiz.
1.   Verilerimizi seçmekle işe başlamalıyız.
2.   Verilerimizi  rahat  karşılaştırabilmek  için  sütun  grafiği  oluşturacağız  bunun  için yapmamız gerekenler grafik oluşturma başlığı altında anlatılmıştır şimdi uygulamalı olarak gösterelim.
3.   Yukarıdaki iki işlemi (ekle             sütun ) işlemi gerçekleştirdikten sonra grafiğimizi oluşturmuş olduk. Grafiğimiz aşağıdaki gibi olmuştur.
4.   Grafiğimizin  başlığının  olmaması  ilk  bakışta  ne  olduğunun  anlaşılmamasına  sebep olabilir bunun için grafiğimize başlık eklememiz daha iyi olacaktır.
5.   Grafiğimizin üzerindeki çerçeveye tıklayalım. 

 6.  Açılan  grafik  araçları  sekmesinden  Düzeni  ve  ardından  grafik başlığı  butonuna basıyoruz.
7.   Açılan pencereden grafiğin üstünde seçeneğini seçip başlığımızı ekliyoruz.
 

2.Çizgi Grafiği

Grafik oluştururken izlediğimiz aşamaları değişiklik yapmadan aynı şekilde uygulamalıyız.

Ekle  sekmesi  içerisinde  yer  alan  grafikler  kısmından  çizgi  türünü  seçmeliyiz.  Bu  şekilde grafiğimizi çizmiş olduk.

3.Çubuk Grafiği
Önceki  uygulamalarda  grafikleri  çizerken  işlemlerimizi  baştan  alarak  grafiklerimizi  çizdik. Farklı bir yöntem izleyerek çubuk grafiği çizmek için grafik türü değiştirmeyi uygulamalıyız.

Grafik türünü değiştirmek için grafik araçlarını aktif hale getirmeliyiz daha sonra tasarım menüsünü açmalıyız. Ve burada karşımıza çıkan grafik türünü değiştir kısmını aktif hale getirmeliyiz.
 
Açılan pencereden istediğimiz grafik türünü seçebiliriz çubuk grafik türünü seçerek grafiğimizi değiştiriyoruz.

4. Pasta Grafiği


1997 YILI NÜFUS VERİLERİ

Şimdi elimizdeki bu verileri pasta grafiği ile gösterelim.
İlk olarak verileri Excel e girmeli ve verileri seçmeliyiz.
Ardından grafiğimizi ekle sekmesinden yararlanarak oluşturmalıyız.

Grafiğimiz aşağıdaki gibi görünmektedir.
Grafiğin görselliğini değiştirerek daha açık hale getirebiliriz bunun için grafik araçlarını açıp tasarım butonundan daha açık ifadeleri gösteren birinci grafik türünü seçebiliriz.

Grafiğimiz daha açık hale gelmiştir.
Deneyelim
Grafik başlığı oluşturduğumuza dikkat ediniz sizde önceki bilgilerden yararlanarak başlık oluşturabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekonomi Sözlüğü, Nedir, Ne Demektir?

  Ekonomi ve İktisat Sözlüğü Açık piyasa işlemleri (APİ) nedir: Merkez Bankasının tarafından para politikasının bir aracı olarak piyasadaki hazine kâğıtları veya diğer kâğıtların alınıp satması işlemine verilen addır. MB bu yolla para arzını daraltıp genişleterek para politikası uygulayabilir. Arz nedir: Ekonomide bir mal ve hizmetin üretildiğinde veya sonradan satılmak amacıyla üretilmesi eylemine verilen addır. Beklenen enflasyon oranı nedir: Kamuoyunun geleceğe ilişkin olarak beklediği enflasyon oranıdır. Anketlerle aracılığıyla belirlenir. Borçlanma nedir: Bütçe açığının veya bir yatırım ihtiyacının eksik kalan finansman bölümünün ya da herhangi bir ihtiyacın karşılanması için kamunun ya da özel sektörün geçici olarak başka kaynaklardan aldığı parasal destektir Bütçe nedir: Belirli bir dönem için elde edilecek gelirlerle yapılması planlanan giderleri gösteren bir tahmin cetvelidir. Kamu kurumları, özel sektör ve hatta devletl

10.) 19.yy Öncesi, Ekonomide Etkili Olan Yaklaşımlar - Ekonomi Hesaplanabilir

Ekonomi Hesaplanabilirdir. Ülke Se rvetinin Ölçümü Gayri Safi Milli Hasıla ÖZET: Önemli Düşünürler: William Petty ÖNCE: 1620: İngiliz bilimadamı Francis Bacon bilime, verilerin toplanmasına dayalı yeni bir yaklaşım getirir. SONRA : 1696: İngiliz istatistikçi Gregory King, İngiltere nüfusuna yönelik büyük istatistiksel bir çalışma yapar. 1930: Avustralyalı ekonomis Colin Clark gayri safi mili hasıla GSMH fikrini geliştirir. 1934: Rus asıllı ABD ‘li ekonomist Simon Kuznets modern milli hasıla muhasebe yöntemini geliştirir. 1950: İngiliz ekonomist Richard Stone, dengeli, çift giriş mantığına dayalı ulusal muhasebe yöntemini geliştirir.        Yaşadığımız çağda ekonomi ve finansın hesaplanabileceğini istatistikler ve değişkenler hesaba katılarak ekonomik öngörülerde bulunulabileceğini biliyoruz. Ancak ekonominin hesaplanabilir olduğu düşüncesi her zaman yaygın değildi. Ekonomiyi ölçme fikrinin teme

Excel Sayfasında Kısayol Oluşturma

Excel Kısayol Oluşturma Excel ‘i kullanan herkezin, amacına göre değişiklik gösterse de sık olarak kullandığı bazı özellikler vardır. Örneğin kaydet tuşunu hepimiz kullanırız bu nedenle excel çalışma sayfasının sol en üst köşesinde sabit olarak kısayol eklidir. Excel ‘i geniş özellikleriyle kullanan birisi, farklı sekmeler altında bulunan kısayolları tek bir sekme altında toplayarak zamandan kazanmak isteyebilir. Bu konumuzda, excel çalışma sayfası üzerinde kısayol nasıl oluşturulur, buna değineceğiz. Excel ‘de iki farklı alanda kısayol oluşturabiliriz.      Alan File (Dosya),   Home (Giriş ), sekmelerinin bulunduğu alandır.       Alan ise sekmelerin üzerinde olan excel simgesinin yanında kaydet, geri  al,  ileri al, kısayollarının göründüğü alandır. Excel ‘e kısayol nasıl eklenir? Sekme alanına (1. alan) kısayol eklemek için; File (Dosya)> Options (Seçenekler) > Costumize Ribbon adımlarını izleyebilirsiniz.  Şekil 2 de sağ tarafta görülen alanda New T