Ana içeriğe atla

27.) Ekonomi Döngüsel Olarak Yükselir ve Düşer


 Ekonomide Ani Artış ve Çöküş

ÖZET:

Önemli Düşünürler

Jean-Charles Sismondi

(1773-1842)

ÖNCE
1776: Adam Smith Doğal Piyasa güçlerinin (Görünmez El) ekonomik dengeyi sağladığını söyler.

1803: Jean- Baptiste Say, piyasanın arz ve talebi kendi kendine bir denge noktasına taşıyacağını söyler.

1817: Gali’li sosyal reformcu Robert Owen, aşırı üretim ve eksik tüketimi, ekonomik darboğazın nedeni olarak görür.

SONRA
1820’ler: Fransız ekonomist Charles Dunoyer ekonominin döngüsel doğasını tanımlar.
      Konjonktür dalgalanmaları ekonomik büyüme dönemleri (ekonomide canlanma ya da genişleme aşamaları) ile ekonominin daraldığı ya da duraksadığı dönemler arasındaki  (bunun tam tersi de olabilir) geçiştir. Ani artış durumu “boom” çöküş durumu “bust” olarak anılır. İsviçreli tarihçi Jean-Charles Sismondi ekonomik krizlerin periyodik olarak tekrarlandığını yazan ilk kişiydi. Ama bu döngüyü bilimsel kanıtlarıyla ortaya koyan ilk kişi ise Fransız ekonomist Charles Dunoyer oldu. Sismondi ekonominin üç önemli ismi; Adam Smith, Jean Baptiste Say ve David Ricardo’nun “piyasa en iyisini bilir” görüşünü sorguladı. Bu üç isim piyasaya müdahale edilmeden kendi haline bırakılması durumunda ekonomik dengeye tekrar ulaşılacağına inanıyorlardı. Sismondi, ekonominin dengeye eninde sonunda ulaşacağını fakat bunun için öncelikle “epey acı çekilmesi gerekeceğini savunuyordu. (ekonomik kriz, işsizlik vb.)
        Sismondi’nin Politik Ekonominin Yeni İlkeleri isimli kitabını yayınladığı 1819 yılına kadar, ekonomistler kısa vadeli ekonomik artış ve çöküşleri göz ardı ediyor ya da dikkate alsalar bile bunları savaş gibi bir dış nedene bağlıyorlardı. Sismondi kısa vadeli ekonomik hareketlerin piyasa güçlerinin doğal sonucu olduğunu (üretimin aşırı- tüketimin az olması gibi) ve krizin, bu iki denge unsuru arasındaki artan dengesizlik nedeniyle oluştuğunu gösterdi.

Ekonomide ani artış ve Büyüme dönemleri

        Ekonomi dengeli bir büyüme grafiği çizerken ve işler yolunda giderken işçiler ücret artışı alabilirler. Daha fazla gelir elde eden aileler daha fazla tüketim yapar, ekonomi büyür daha fazla mal satabilen firmalar yeni eleman alırlar yeni işçilerin de artık tüketim yapabilecek paraları vardır ve ekonomi daha da büyür.
         Şirketler pastadan daha fazla pay kapabilmek için rekabeti kızıştırır ve fiyatları aşağıya çekerler, bu sefer şirketlerin karlılığı tehlikeye girer, ücretler azaltılır ve işçi çıkarmaya başlarlar. Diğer bir ifadeyle ekonomik çöküşü takip eden bir bunalım süreci başlar. İşçi ücretleri ve mal fiyatları talebi yeniden harekete geçirecek bir dengeye ulaşınca ve krediler daha uygun bir hale gelince döngü yeniden başlar.
       Ekonomik döngülerin varlığını ispatlayan ilk krizlerden biri İngiltere’de yaşanan 1825 Paniğiydi, krizin önemi; tamamen iç dengeler kaynaklı olarak gözlemlenen ilk kriz olmasıydı. Krizi tetikleyen şey İskoç asıllı General Gregor Mcgregor’un 1820 yılında görevli olduğu Güney Amerika’dan Londra’ya dönmesiyle başlar, Güney Amerika’da Poyais adında bir ülkenin yeni kralı olduğunu, (tabi ki böyle bir ülke yoktur) İngiltere’ye işgücü ve para 
bulmak amacıyla döndüğünü söyler. Tanıştığı önemli kişilere bu ülkenin önemli makamlarını ve topraklarını satmaya başlar. Poyais Cumhuriyeti devlet tahvillerinin Londra piyasasında satılmaya başlaması sonrasında kriz patlak verir. Hiç olmayan bir ülkeye yapılan spekülatif yatırımlar krizi tetiklemişti ve krizin etkileri tüm dünya da hissedildi.
     Sismondi, Adam Smith’in laissez-faire yaklaşımını eleştirmiş ve refahın sağlanması ve bu tür periyodik krizlerin önlenmesi için devlet müdahalesinin şart olduğunu öne sürdü.
      Konjonktür dalgalanmalarının keşfi, ekonomistlerin ekonomiyi farklı bir bakış açısıyla irdelemesine; ekonomiyi çöküş ve durgunluktan koruyacak yeni stratejiler geliştirmelerine imkan tanıdı. Keynes, Sismondi ve Dunoyer’in çalışmalarını zenginleştirerek 20.yüzyılın en önemli teorilerinden biri olan kendi teorisini ortaya koydu.

Boğa Piyasası ( Bull Market )  ve Ayı Piyasası ( Bear Market )

         Ekonomiler; yukarıda bahsettiğimiz sebeplerle döngüsel olarak büyür, durağanlaşır, küçülür ve tekrar büyümeye başlar. Ekonomiler gibi ekonomiyi oluşturan piyasalarda da bu döngü geçerlidir. Ekonomistler büyüme trendinde olan piyasa ve ekonomilere boğa piyasası –bull market- küçülme trendinde olan piyasalara ise ayı piyasası –bear market- diyorlar. Merak edenler için; isimlendirmenin boğanın saldırı yaparken boynuzunu yukarı ivmeyle sallamasından, ayıların saldırı yaparken pençelerini aşağı yönlü sallamalarından geldiğini not düşelim. Boğa piyasalar ekonominin yükseldiği dönemlerde söz konusu olur. Yatırımcılar ekonomik tahminler konusunda iyimserdir ve hisse senedi alırlar, bunun sonucunda hisse senedi fiyatları daha da yükselir. Ekonomi durağanlaşmaya başladığında ve veriler eskisi kadar iyimser olmadığında bu yatırımcılar “ayıcı” olur ve ellerindeki varlıkları satmaya başlarlar. Talep olmaması nedeniyle bu piyasalarda fiyatlar aşağı  yönlü seyreder.        

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekonomi Sözlüğü, Nedir, Ne Demektir?

  Ekonomi ve İktisat Sözlüğü Açık piyasa işlemleri (APİ) nedir: Merkez Bankasının tarafından para politikasının bir aracı olarak piyasadaki hazine kâğıtları veya diğer kâğıtların alınıp satması işlemine verilen addır. MB bu yolla para arzını daraltıp genişleterek para politikası uygulayabilir. Arz nedir: Ekonomide bir mal ve hizmetin üretildiğinde veya sonradan satılmak amacıyla üretilmesi eylemine verilen addır. Beklenen enflasyon oranı nedir: Kamuoyunun geleceğe ilişkin olarak beklediği enflasyon oranıdır. Anketlerle aracılığıyla belirlenir. Borçlanma nedir: Bütçe açığının veya bir yatırım ihtiyacının eksik kalan finansman bölümünün ya da herhangi bir ihtiyacın karşılanması için kamunun ya da özel sektörün geçici olarak başka kaynaklardan aldığı parasal destektir Bütçe nedir: Belirli bir dönem için elde edilecek gelirlerle yapılması planlanan giderleri gösteren bir tahmin cetvelidir. Kamu kurumları, özel sektör ve hatta devletl

10.) 19.yy Öncesi, Ekonomide Etkili Olan Yaklaşımlar - Ekonomi Hesaplanabilir

Ekonomi Hesaplanabilirdir. Ülke Se rvetinin Ölçümü Gayri Safi Milli Hasıla ÖZET: Önemli Düşünürler: William Petty ÖNCE: 1620: İngiliz bilimadamı Francis Bacon bilime, verilerin toplanmasına dayalı yeni bir yaklaşım getirir. SONRA : 1696: İngiliz istatistikçi Gregory King, İngiltere nüfusuna yönelik büyük istatistiksel bir çalışma yapar. 1930: Avustralyalı ekonomis Colin Clark gayri safi mili hasıla GSMH fikrini geliştirir. 1934: Rus asıllı ABD ‘li ekonomist Simon Kuznets modern milli hasıla muhasebe yöntemini geliştirir. 1950: İngiliz ekonomist Richard Stone, dengeli, çift giriş mantığına dayalı ulusal muhasebe yöntemini geliştirir.        Yaşadığımız çağda ekonomi ve finansın hesaplanabileceğini istatistikler ve değişkenler hesaba katılarak ekonomik öngörülerde bulunulabileceğini biliyoruz. Ancak ekonominin hesaplanabilir olduğu düşüncesi her zaman yaygın değildi. Ekonomiyi ölçme fikrinin teme

Excel Sayfasında Kısayol Oluşturma

Excel Kısayol Oluşturma Excel ‘i kullanan herkezin, amacına göre değişiklik gösterse de sık olarak kullandığı bazı özellikler vardır. Örneğin kaydet tuşunu hepimiz kullanırız bu nedenle excel çalışma sayfasının sol en üst köşesinde sabit olarak kısayol eklidir. Excel ‘i geniş özellikleriyle kullanan birisi, farklı sekmeler altında bulunan kısayolları tek bir sekme altında toplayarak zamandan kazanmak isteyebilir. Bu konumuzda, excel çalışma sayfası üzerinde kısayol nasıl oluşturulur, buna değineceğiz. Excel ‘de iki farklı alanda kısayol oluşturabiliriz.      Alan File (Dosya),   Home (Giriş ), sekmelerinin bulunduğu alandır.       Alan ise sekmelerin üzerinde olan excel simgesinin yanında kaydet, geri  al,  ileri al, kısayollarının göründüğü alandır. Excel ‘e kısayol nasıl eklenir? Sekme alanına (1. alan) kısayol eklemek için; File (Dosya)> Options (Seçenekler) > Costumize Ribbon adımlarını izleyebilirsiniz.  Şekil 2 de sağ tarafta görülen alanda New T