Ana içeriğe atla

10.) 19.yy Öncesi, Ekonomide Etkili Olan Yaklaşımlar - Ekonomi Hesaplanabilir

Ekonomi Hesaplanabilirdir.

Ülke Servetinin Ölçümü

Gayri Safi Milli Hasıla

ÖZET:
Önemli Düşünürler:

William Petty
ÖNCE:

1620: İngiliz bilimadamı Francis Bacon bilime, verilerin toplanmasına dayalı yeni bir yaklaşım getirir.

SONRA:

1696: İngiliz istatistikçi Gregory King, İngiltere nüfusuna yönelik büyük istatistiksel bir çalışma yapar.

1930: Avustralyalı ekonomis Colin Clark gayri safi mili hasıla GSMH fikrini geliştirir.

1934: Rus asıllı ABD ‘li ekonomist Simon Kuznets modern milli hasıla muhasebe yöntemini geliştirir.

1950: İngiliz ekonomist Richard Stone, dengeli, çift giriş mantığına dayalı ulusal muhasebe yöntemini geliştirir.
       Yaşadığımız çağda ekonomi ve finansın hesaplanabileceğini istatistikler ve değişkenler hesaba katılarak ekonomik öngörülerde bulunulabileceğini biliyoruz. Ancak ekonominin hesaplanabilir olduğu düşüncesi her zaman yaygın değildi. Ekonomiyi ölçme fikrinin temelleri 17.yy da William Petty isimli ingiliz tarafından ortaya atılmıştır. Petty, Francis Bacon’un yaptığı gibi deney ve gözleme dayalı sistematik bir çalışmanın ekonomi hayatına uyarlanabileceğini ve ekonominin hesaplanabilir kılınabileceğini düşünüyordu.

      Petty, “Politik Aritmetik” isimli 1690 tarihli kitabında genel kanının aksine İngiltere ‘nin eskisinden daha zengin olduğunu göstermek için gerçek verileri kullandı. Aldığı çığır açan kararlardan biri de yaptığı hesaplamaya işgücünün, arazinin, sermayenin değerini dahil etmekti. Her ne kadar elde ettiği rakamlar tartışmaya açık olsa da ekonomi disiplinine getirdiği yenilik ve etkinliği tartışılmazdı. Yaptığı hesaplamalar nüfusu, kişisel harcamayı, kişi başına düşen geliri, kiraların değerini ve daha birçok veriyi içeriyordu. Ardından tüm bu verileri ülkenin toplam servetini hesaplamak için kullandı.

       Fransa’da da Pierre de Boisguilbert ve Sebastien le Preste tarafından da benzer yöntemler geliştirildi. İngiltere’de Gregoy King (1648-1712) İngiltere’nin Fransa’nın ve Hollanda’nın nüfuslarını ve ekonomilerini analiz ederek hiçbir ülkenin o zaman içinde bulundukları 9 yıl savaşlarını sürdürecek ekonomik gücü olmadığını hesapladı.

İlerlemenin ve Gelişmişliğin Ölçülmesi


    21.yy da istatistiksel veriler ekonominin kalbini oluşturuyor. Genelde ekonomistler GSMH yani bir ülkede belirli bir sürede –1 yıl- para karşılığı el değiştirmiş olan mal ve hizmetlerin toplam değerini ölçerler.

    Günümüzde gelişme ve ilerleme sadece ekonomi ile ölçülmüyor, zenginleşmenin ölçüsü gittikçe genişliyor. Gerçek gelişim göstergesi GPİ gibi sosyal ve çevresel maliyet ve değer artışlarını da (gelir dağılımı, suç oranı, hava kirliliği, mutluluk endeksi gibi.) hesaba katan yeni ölçümler formüle edilmiş durumdadır.
William Petty
1623 yılında İngiltere’nin Hempshire kentinde orta halli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Petty İngiliz iç savaşını yaşadı. İngiliz milletler topluluğu ve sonraki yeni krallıkta önemli görevlerde bulundu. Gençlik dönemlerinde Hollanda’da İngiliz politik ekonomisti olan Thomas Hobbes’ in yanında çalıştı. Bu arada Descartes gibi ünlü isimlerle tanışma imkanı buldu. Oxford üniversitesinde tıp eğitimi aldı ve daha sonra bu üniversitede anatomi dersleri verdi.
Francis Bacon’un ve yeni bilimin sıkı takipçilerinden olan Petty Üniversitelerde aradığını bulamadı ve İrlanda’ya taşındı. Burada resmi görevli olarak önemli çalışmalar yürüttü. 1660 larda İngiltere’ye döndü ve ekonomi üzerine çalışmalar yaptı. Bu çalışmaları sayesinde dünyanın ilk ekonomistlerinden kabul edilmektedi.1987 yılında öldü.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekonomi Sözlüğü, Nedir, Ne Demektir?

  Ekonomi ve İktisat Sözlüğü Açık piyasa işlemleri (APİ) nedir: Merkez Bankasının tarafından para politikasının bir aracı olarak piyasadaki hazine kâğıtları veya diğer kâğıtların alınıp satması işlemine verilen addır. MB bu yolla para arzını daraltıp genişleterek para politikası uygulayabilir. Arz nedir: Ekonomide bir mal ve hizmetin üretildiğinde veya sonradan satılmak amacıyla üretilmesi eylemine verilen addır. Beklenen enflasyon oranı nedir: Kamuoyunun geleceğe ilişkin olarak beklediği enflasyon oranıdır. Anketlerle aracılığıyla belirlenir. Borçlanma nedir: Bütçe açığının veya bir yatırım ihtiyacının eksik kalan finansman bölümünün ya da herhangi bir ihtiyacın karşılanması için kamunun ya da özel sektörün geçici olarak başka kaynaklardan aldığı parasal destektir Bütçe nedir: Belirli bir dönem için elde edilecek gelirlerle yapılması planlanan giderleri gösteren bir tahmin cetvelidir. Kamu kurumları, özel sektör ve hatta devletl

Excel Sayfasında Kısayol Oluşturma

Excel Kısayol Oluşturma Excel ‘i kullanan herkezin, amacına göre değişiklik gösterse de sık olarak kullandığı bazı özellikler vardır. Örneğin kaydet tuşunu hepimiz kullanırız bu nedenle excel çalışma sayfasının sol en üst köşesinde sabit olarak kısayol eklidir. Excel ‘i geniş özellikleriyle kullanan birisi, farklı sekmeler altında bulunan kısayolları tek bir sekme altında toplayarak zamandan kazanmak isteyebilir. Bu konumuzda, excel çalışma sayfası üzerinde kısayol nasıl oluşturulur, buna değineceğiz. Excel ‘de iki farklı alanda kısayol oluşturabiliriz.      Alan File (Dosya),   Home (Giriş ), sekmelerinin bulunduğu alandır.       Alan ise sekmelerin üzerinde olan excel simgesinin yanında kaydet, geri  al,  ileri al, kısayollarının göründüğü alandır. Excel ‘e kısayol nasıl eklenir? Sekme alanına (1. alan) kısayol eklemek için; File (Dosya)> Options (Seçenekler) > Costumize Ribbon adımlarını izleyebilirsiniz.  Şekil 2 de sağ tarafta görülen alanda New T